فنون یادداشت برداری
متخصصان امر یادگیری عقیده دارند که بخش کوچکی از هر کتاب ، ( حدود 10 درصد ) مطالب مفید و اصلی برای یادگیری است و بقیه کتاب، توضیحات اضافی برای یادگیری بهتر مطالب اصلی است که شما با یادداشت برداری از مطالب اصلی ، به یادگیری بهتر خود کمک می کنید . تجربه نشان می دهد برای یادگیری ، یادداشت برداری صحیح ، چندین برابر مفید تر از خواندن مطالب صِرف است .
ضمن اینکه یادداشت برداری صحیح ، در به خاطر سپردن و به خاطر آوردن مطالب نیز نقش اساسی دارد .
از دیگر مزیت های یادداشت برداری می توان به فعال شدن مطالعه و در گیر شدن با کتاب اشاره کرد که این عوامل از عوامل کاهش حواس پرتی هستند .
برای یک یادداشت برداری صحیح ، باید اصول و موارد زیر را رعایت کنید :
1- یادداشت برداری نباید به صورت عین مطلب باشد ، بلکه باید به صورت کلمه یا عبارات های کوتاه چند کلمه ای باشد که اصطلاحاً به آنها کلمات کلیدی گفته می شود .
2- کلمات کلیدی باید به گونه ای انتخاب شوند که با دیدن آنها بتوانید موضوع مورد مطالعه را در ذهن خود تداعی کنید ؛ یعنی پس از پایان یک مرحله مطالعه , شما باید بتوانید با کلمات کلیدی که یادداشت کرده اید ، متن مطالعه شده را بازگو کنید .
3- بهترین نوع یادداشت برداری زمانی است که شما با کمترین یادداشت ها ، بیشترین یادآوری را داشته باشید .
4- در یادداشت برداری از خلاقیت خود استفاده کنید . به عنوان مثال می توانید از علائم و رموز برای برخی از مفاهیم استفاده کنید : (پول =$ ، خوب=+ ، بد =- و ... ) .
5- یادداشت هایی که از منابع مختلف ( کتاب کلاس درس ، کتاب کمک درسی و... ) درباره یک موضوع تهیه می کنید ، باید درکنار هم قرار گیرند تا در هنگام مرور ، تمام نکته ها را در کنار هم آموخته و مطلب را یکجا و کامل فرا بگیرید .
6- دقت کنید یادداشت های شما در دسترس باشند . گاهی دانش آموز به دلیل پراکنده نوشتن یادداشت ها در برگه های مختلف در هنگام لزوم ، مدت ها به دنبال یک برگه می گردند که این باعث اتلاف وقت و انرژی داوطلب می شود ؛ پس سازماندهی یادداشت ها خود را فراموش نکنید .